Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sypkie składniki z masłem rozdrobnij na „piasek” (palcami albo w malakserze).
Wbij jajko i szybko zagnieć w jednolite ciasto. Jeśli będzie się rozsypywać, dodaj troszkę zimnej wody dla „sklejenia”.
Uformuj kulę z ciasta, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj i wyłóż ciastem formę na tartę, nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Piecz w 200 stopniach 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.
Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Do reszty mleka dodaj masło i gotując doprowadź do wrzenia.
Do gotującego się mleka z masłem wlej rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok.1 minutę).
Ugotowany krem przykryj folią spożywczą tak, żeby folia dotykała budyniu (nie tworzy się wtedy kożuch) i odstaw do ostygnięcia.
Ostudzony krem wyłóż na ciasto i udekoruj pokrojonym na plasterki mango.
Emilia